En bundet grunnkapital betyr at stiftelsen ikke kan bruke av grunnkapitalen i utdelinger eller sette den ned. Alminnelige (ikke-næringsdrivende) stiftelser kan velge å binde grunnkapitalen i vedtektene.
Å binde grunnkapitalen kan gjøre stiftelsen mer forutsigbar. Det kan være en sikkerhet for forvaltningen av stiftelsen, og det kan sikre at stiftelsens midler varer over tid.
På den andre siden kan en bundet grunnkapital gjøre stiftelsen mindre fleksibel i arbeidet med formålsrealiseringen. Oppretteren bør derfor nøye vurdere fordelene og ulempene før hen binder grunnkapitalen.
Slik søker du om å sette ned en bundet grunnkapital
Hvis stiftelsen har behov for å endre på bestemmelsen som binder grunnkapitalen for å realisere formålet, må styret søke om å endre vedtektsbestemmelsene.
Frigjøringen av en bundet grunnkapital skal ikke gå lenger enn nødvendig, og dere bør derfor vurdere å søke om å frigjøre kun deler av grunnkapitalen. Styret må lage en oversikt over hvor stor del av grunnkapitalen som er nødvendig å frigjøre for å kunne fortsette å realisere formålet over tid.